Netteki Blog

Köpek Aşıları Ne Zaman Başlar?

28.02.2023
280
Köpek Aşıları Ne Zaman Başlar?

Anneden gelen maternal antikorlar ortadan kalktığı zaman olan 45.günde yavru köpeğin aşıları başlar. Aşıdan önce köpek için parazit tedavisi yapılır ve parazit tedavisi yapılan hayvanların aşı koruma oranı % 98, parazit tedavisi uygulanmamışsa % 40-60 oranında koruma elde edilir.

Köpeğe Hangi Aşılar Yapılır?

 Aşı programı için ilk önce kanlı ishal ve corona aşısı yapılır. Kanlı ishal hastalığı 1 yaşına kadar olan hayvanları % 98 öldürme oranına sahip olduğu için mutlaka yapılması gereken önemli bir aşıdır.

Corona aşısı 1 yaşından itibaren kanlı ishal tablosu ortaya çıkarır ve % 40 öldürme oranına sahip olduğu için aşısı yapılır.

 Bronşin aşısı; Bulaşıcı olan hastalık barınak hastalığı olarak da bilinir ve önemli akciğer enfeksiyonudur.

Sağlam bir köpeğin hasta bir köpekle temas etmeden yan yana durması bile hastalığa yakalanmaya sebep olur.

% 50 civarında öldürme oranına sahip olan hastalık aşı yapılmadığı zaman akciğer kapasitesinin büyük bölümünü kaybetmeye sebep olur.

 Bronşin, kanlı ishal ve corona dışında karma aşıda yapılması gerekir. Aşılar 21 gün sonra tekrarlanması gerekir. Kanlı ishal, corona, bronşin, karma daha sonra aynı sıralamayla iğneler 3 hafta aralıkla tekrar edilir.

Son olarak kuduz aşısı yapılır ve oda 21 gün sonra tekrar edilir. Bütün aşılar 6 haftalık periyotta tamamlanır.

 Kuduz aşısı tek dozda yapılır. Kuduz aşısında önemli olan ilk 20 gün kuduz aşısının koruduğudur. Aşının üzerinden 20 günden fazla zaman geçmişse kuduz bir hayvan tarafından ısırılmışsa köpek kudurabilir.

Aşı yapıldıktan 30 gün sonra ortaya çıkan şüpheli saldırılarda kuduz aşısı tekrarlanmalıdır. Aşı yapılmadığında koruma sağlamaz.

Aşılar her sene olmak üzere ömür boyu karma, bronşin, corona, kuduz aşısı tekrarlanarak yapılması gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.