Netteki Blog

Köpeğe Kimlik Nasıl Çıkarılır?

28.02.2023
867
Köpeğe Kimlik Nasıl Çıkarılır?

Köpeklere kayıt açtırmak ve onlara kimlik çıkartmak mümkündür. Bunun içinde devlet bünyesinde verilen kimlikler, pek çok yasal hususun geçerli olmasına imkan sağlamaktadır. Bundan dolayı da köpekler için kimlik çıkarma eylemlerini gerçekleştirmek mümkündür.

Kimlik çıkartma işlemlerinde bilinmesi ve uygulanması gereken birkaç adım bulunur. Bunlara bakıldığında;

♦ Kimlik çıkartma işlemlerinde eğer köpek yavru ise ve ilk aşısı yaptırılacaksa, veteriner üzerinden Aşı Kimliği çıkartılmaktadır.

Çıkarılan aşı kimliği, Gençlik ve Sağlık Aşısı altında ele alınarak, kimlik çıkartma eylemindeki ilk adımı barındırıyor.

♦  Veteriner ile görüşülüp hem Aşı Karnesinin çıkartılması istenmelidir. Bazı veteriner doğrudan size gerekli bildirimi de yaparak, lazım olan kimliği yasal açıdan çıkarmaktadır.

♦ Geçerli kimlik kaydı için mutlaka bulunduğunuz ve ikamet ettiğiniz bölgenin belediyesi üzerinden işlem yaptırmanızdır. Belediye’de Köpeğin Aşı Kimliğini alarak, kayıt ettirme olanağınız bulunuyor.

Fakat bazı köpeklerin kimlik ve kayıt hususları yapılamayabilir. Bunlar arasında, Pitbull, Doberman, Bulldog ile Arjantin Dogo gibi türler yer almaktadır.

Bundan dolayı da gerekli adımları, köpeğin kimlik ve kayıt sistemlerinde ön görülen şekilde yapılmasında yarar vardır.

Kimlik çıkartma işlemlerini temel süreçler içerisinde tamamlayabilirsiniz. Bunun ardından ise yasal açıdan köpeğin kimliği olduğu için, şikayet hususları ve diğer noktalarda, sizin ve köpeğinizin kanuni açıdan hakkı da bulunmaktadır.

KIF ( Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu )

Köpek için yapılacak kayıt adımları arasında KIF’te yer alır. Şeceresi olmayan köpekler için B tipi Kayıt yapılabilmektedir.

Bunun içinde kişinin bulunduğu yakın bölgeye giderek evraklarla beraber, kayıt işlemlerini yapabilmektedir. Sonrasında köpek için kimlik numarasının olduğu Chip verilmektedir.

Şeceresi olan köpekler için ise A tipi kayıt yaptırılır. Bunun içinde köpeğinizin FCI üzerinde şeceresi bulunuyorsa, KIF’a kayıt işlemleriniz için başvuruda bulabilirsiniz.

Bunun ardından köpeğiniz KIF’ın soy kütüğüne yerleştirilerek, kayıtlı sayılmaktadır. Bu tip durumlarda KIF şeceresi verilmemektedir.

Yorumlar
  1. Murat kalı dedi ki:

    Türkiye’de scr veren iki tane yetkili kurum vardır bunlardan birisi de avkif’tir bunu da bilgilendirme olarak ekleme yaparsanız makaleyi okuyan kişiler için daha net bilgi olur.