Netteki Blog

Kızılay Haftası İle İlgili Yazı

28.02.2023
429
Kızılay Haftası İle İlgili Yazı

Kızılay Yardımları Hayat Kurtarır
29 Ekim ve 4 Kasım ülkemizde Kızılay Haftası olarak kutlanır. Yardım kurumu olarak hizmet veren Kızılay Haftası kapsamında Kızılay Derneği’nin kuruluş amacı ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirici toplantılar düzenlenir.

Kızılay hakkında programlar yapılarak televizyon ve radyoda yayınlanır. Kızılay’ın amacı savaş, deprem, sel baskını, yangın ve salgın hastalıklarda felakete uğrayanlara yardım amacıyla kurulmuştur.

Felakete maruz kalanların yardımına koşan Kızılay barınma ihtiyacı olanlar için çadır yardımı yapar. Battaniye, yiyecek, giyecek dağıtır ve yaralananlar için geçici hastaneler kurar.

Savaş esnasında yaralanan askerlerin yardımına da koşan Kızılay, salgın sonucu hastalananlara da yardım eder. Aşevleri açan Kızılay yoksul, kimsesiz ve düşkün yurttaşlara yiyecek ve içecek dağıtır.

Kızılay sadece yurt içinde değil yurt dışında da felakete uğrayanların yanındadır. Yardımda bulunacağı tüm malzemeler için desteği de derneğe üye olanların üyelik aidatlarından, yardımseverlerin bağışlarından ve Kızılay pullarından elde ettikleri gelirlerle depolarını doldurur.

Yardım ihtiyacı olduğunda deposunu açar ve ihtiyacı olanlara gönderir. Dil, din, ulus, hiçbir ayırım yapmadan doğal yıkımla karşılaşanlara yardım elini uzatan Kızılay gerektiğinde aynı amaçla kurulan diğer ülkelerin yardım kuruluşlarıyla koordineli olarak çalışır.

Türk Kızılay Derneği’nin beyaz zemin üzerinde kırmızı ay ve hilalden oluşan bayrağı vardır ve bayraktaki beyaz renk yaralı askerlerin gömleklerini kırmızı ay ve hilalde onların kan izlerini simgeler.

Kızılay Nasıl Oluştu?

Felaket yaşayanların yardıma ihtiyacı olduğu ve bir kuruluşun yardım etmesi gerektiğini savunan İsviçreli yazarın fikrine Avrupalı Devlet adaları da katıldılar. Y

ardımların tek tek yapılmasını yeterli olmayacağı konusunda birleşen bürokratlar İsviçre’nin Cenevre şehrinde bir araya gelerek 1859 yılında Kızılhaç yardım derneğini kurdular.

Ülkemizde de 1868 yılında Yaralı Askerlere Yardım Derneği kuruldu ve derneğe Hilal-i Ahmer adı verildi. Cumhuriyet döneminde açıklayıcı ada kavuşan dernek Türkiye Kızılay Derneği olarak değiştirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.