Netteki Blog

İstiklal Marşı İlk 2 Kıtası Anlamı Açıklaması

28.02.2023
515
İstiklal Marşı İlk 2 Kıtası Anlamı Açıklaması

1.Kıta Anlamı: Türk bayrağı, ülkemiz düşmanlar tarafından işgal edilmiş bile olsa her zaman en yükseklerde dalgalanmaya devam edecektir.

Türk milletinin bu konuda korkmaması ve her zaman ayakta durması gerekmektedir. Bu topraklarda yanan en son ocak sönmeden ve dünya üzerindeki son Türk ölene kadar, Türk bayrağına el uzatmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir.

İçimizdeki milliyetçilik duygusu, nesilden nesle aktarılarak ilelebet sürecektir. Kırmızı rengini bu ülke uğruna canını veren şehitlerimizin kanlarından alan ve her zaman en yüksekte dalgalanan Türk bayrağı, Türk milletinin bağımsızlığını ve hürriyetini temsil etmektedir.

Nasıl gökteki bir yıldıza erişilemiyorsa, Türk bayrağına da kimsenin erişmesi mümkün değildir. Türk bayrağı, bağımsızlık uğruna canını veren Türk halkına aittir ve her zaman öyle kalacaktır. Bu, hiç kimse tarafından değiştirilemeyecektir.

2.Kıta Anlamı: Bu dörtlük, şairin bayrağa seslendiği dörtlüktür. Anlamı ise şu şekildedir: “Uğruna ömür verilen, binlerce şehidin kan dökmesi, binlerce çocuğun yetim kalması ve ülkenin her yerinin dağıtılması, talan edilmesi ile kazanılan hilal, ne olur çatma kaşlarını.

Sana ömrünü veren, uğrunda gözünü bile kırpmadan ölüme giden Türk halkına gülümse, neden bize bu kadar sinirli bakıyorsun? Bu halk senin için yıllarca kan dökmüş ve hak ettiği bağımsızlığa bu kadar çile çektikten sonra zorla da olsa bir şekilde kavuşmuştur.

Senin için dökülen bu kadar kandan sonra, verilen bu kadar şehitten sonra nasıl olur da bize bu kadar sinirli bakarsın? Eğer bunda fedakarlığa rağmen bize böyle bakarsan, uğrunda döktüğümüz kanlar sana helal olmayacaktır.

Türk halkı yalnızca Allah’a inanıp, yalnızca ona kulluk etmektedir. İstiklal uğruna yıllarca düşmanlarla savaşan Türk halkı bağımsızlığı ve hürriyeti hak etmektedir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.