Netteki Blog

istiklal marşı ile ilgili kompozisyon çalışması

28.02.2023
651
istiklal marşı ile ilgili kompozisyon çalışması

İstiklal Marşı, toplumun genelini birleştiren ortak payda olarak görülmekte ve her zaman için geçerli olacağı bilinmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan marşın her kelimesinde belirli anlamlar bulmak mümkündür.

Özel olarak yazılan ve tam olarak durumun önemini anlatmanın hedeflendiği marşın on kıtasında da duygu yüklü durumlardan bahsedilmiştir.

Karşı durulan son derece büyük zorlukların ve üstesinden gelinen önemli durumların tamamı vurgulanmış ve bunların gelecekte de oluşabileceği belirtilmiştir.

Toplumun birlik olduğu taktirde hem halk hem de asker olarak her şeyin üstesinden gelebileceği açıklanmıştır.

12 Mart 1921 tarihinde kabul edilen İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılarak TBMM’de Türkiye Cumhuriyeti’nin marşı olarak belirlenmiştir.

Günümüzde İstiklal marşının güftecisi Mehmet Akif Ersoy’dur ve tam olarak 1921 yılının 12 Mart tarihinde kabul edilerek varlığı onaylanmıştır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde her zaman için en öneli temellerin atılmasını mümkün kılmıştır.

1923 yılında ilan edilecek olan cumhuriyet için yol gösterici olan marş, Kurtuluş Savaşı olarak adlandırılan savaşın sonucunda ortaya çıkmıştır.

Yıllar boyunca farklı cephelerde ve tamamen farklı topluluklarla yapılan savaşlar nedeniyle yıpranan halkın birliğinin öne çıkarılması mümkün olmuştur.

Yurda ve halkın bütünlüğüne yönelik değerlere sahip olan marşın yazımının üstlenilmesinin ardından, besteci olan Osman Zeki Üngör devreye girmiştir.

Günümüzde beste olarak dinlenilen ve söylenilen halinin yanında, Edgar Manas da orkestrasyonunu üstlenmiş ve güzel eseri ortaya çıkarmıştır. Anadolu’da milli mücadelenin yıllarında yazılan marşın kabulünün ardından tüm yurtta öğrenilmeye başlanmıştır.

Toplumun kendine olan güveninin ortaya çıkarılabilmesi, bağımsızlık mücadelesinde yapılan savaşların her zaman için hatırlanacağının vurgulanması da marşın özelliğini ortaya çıkarmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.