Netteki Blog

İstanbul’un Fethi Kaç gün Sürmüştür?

28.02.2023
576
İstanbul’un Fethi Kaç gün Sürmüştür?

6 Nisan 1453 tarihinde başlayan İstanbul’un fethi 29 Mayıs 1453 yılına kadar sürmüş ve tam 1 ay 3 hafta 2 gün boyunca fetih sürmüştür.

1453 senesine kadar Doğu Roma’ya başkentlik yapan İstanbul’u fethetmeye geren Osmanlı Devleti hükümdarı Fatih Sultan Mehmet tam 1 ay 3 hafta 2 gün boyunca süren işgalin ardından başarıya ulaşarak, İstanbul’u almıştır.

İstanbul çok iyi korunan ve etrafında surlar kaplı olan bir başkentti. İstanbul’un çevresinde kalan tüm yerleri işgal eden Fatih Sultan Mehmet, artık İstanbul’u da fethetme zamanının geldiğini düşündü.

Uzun süre hazırlığa girişen Sultan Mehmet, bunun için büyük toplar diktirerek Anadolu Hisarı’nın tam karşısına Rumeli Hisarı’nı inşa etti. Bu hazırlıkların farkına varan İmparator Konstantin diğer Avrupa devletlerinin kendisine yardım etmesini istedi.

Bunun ardından Haliç ağzına, başka birlikler yanaşamasın diye zincir gerdirdi. Ancak Osmanlı Donanmasının Haliç’e girmesi gerektiğini düşünen Sultan Fatih, Tophane’den Kasımpaşa’ya kadar donanmayı kazıklar üzerinden geçirdi.

Bu sayede donanma Haliç’e inmiş oldu.  Kuşatmanın ardından 29 Mayıs gecesi sabaha kadar süren saldırıda genel hücuma geçilmiş oldu.

Ulubatlı Hasan surların olduğu kısıma giderek Osmanlı Bayrağı’nı dikti. Tam 54 gün süren kuşatmasan sonra İstanbul Fatih Sultan Mehmet’in başarısıyla Osmanlı Devleti’nin oldu.

Fethettiği sırada henüz 21 yaşında olan Fatih Sultan Mehmet, Avrupa’da ve diğer tüm devletlerde büyük bir etki uyandırdı.

Bizans İmparatorluğu’nun çöküş nedenlerinden biri olan ve Bizans’ın artık tarihe karışmasını sağlayan İstanbul’un fethi aynı zamanda orta çağın kapanıp yeni çağın başlamasını da sağlamıştır.

Osmanlı Devleti İstanbul’u aldıktan sonra İmparatorluk dönemine geçiş yapmış ve büyümesini gün geçtikçe hızlandırarak topraklarını genişletmiş, dünyanın en etkili gücü haline gelmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.