Netteki Blog

Hz Muhammed’in Hayatı Kısa Özet

28.02.2023
489
Hz Muhammed’in Hayatı Kısa Özet

İslam peygamberi ve son peygamber olan Hz. Muhammed, 571 senesinde Mekke’de dünyaya gelmiştir. Babasının ismi Abdullah, annesinin ismi ise Aminedir.

Babası, daha o doğmadan vefat etmiştir. Annesi ise, Hz. Muhammed 6 yaşında iken vefat etmiştir. Onu büyüten ve yetiştiren ise amcası Ebu Talip olmuştur. Hz. Muhammed 25 yaşında iken evlenmiştir.

Evlendiği eşinin ismi Hz. Hatice’dir. Bu evliliklerinden tam 6 çocuğu olmuştur. Çocuklarının ismi ise Zeynep, Ümmü Gülsüm, Kasım, Abdullah ve Fatma’dır. Fatma dışındaki çocukları, kendisinden önce vefat etmiştir.

Peygamber Oluşu

Hz. Muhammed, Hira dağındaki mağarada iken bir gün Cebrail Aleyhisselam ona görünür. Ve ona okumasını söyler.

Ancak Hz. Muhammed okuma ve yazma bilmediğini söyler. Sonrasında ise ilk vahi olan oku emri gelir. Hz. Muhammed böylelikle 610 senesinde ve 40 yaşında iken İslam peygamberi olur.

Ayrıca Hz. Muhammed son peygamberdir. Kendisine Kur’an-ı Kerim indirilmeye başlanmıştır. Vefatına kadar vahilerin gelmesi devam etmektedir.

Hz. Muhammed bu durumu çevresindeki yakın kişilere açıklar ve onlar da Hz. Muhammed’in peygamber olduğunu kabul ederler.

Ancak Mekke şehrindekiler bu durumu kabul edemez. Bunun yüzünden de Müslümanlar şehri terk etmek zorunda kalırlar. 622 yılında Müslümanlar, Medine’ye hicret ederler.

Sonrasında ise Müşrikler ile ilk savaş olan Bedir Savaşı yapılır ve Müslümanlar bu savaşı kazanırlar. Uhud savaşı ise Müslümanların, Müşriklere karşı aldığı ilk ve tek yenilgidir. Sonrasındaki tüm savaşlar Müslümanlar tarafından kazanılır.

Medine’de kurulan ilk İslam Devletinin başkanı ise Hz. Muhammed olmuştur. Topraklarını genişleten İslam Devleti, Arabistan yarımadasındaki her yeri fetheder.

Böylelikle İslamiyet, tüm Arap coğrafyasında yayılır. Belli bir süre sonra rahatsızlanan Hz. Muhammed, 632 senesinde ve henüz 63 yaşındayken vefat eder.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.