Netteki Blog

Halıdaki Lekeler Nasıl Çıkar?

28.02.2023
258
Halıdaki Lekeler Nasıl Çıkar?

Evde küçük çocuk olsun ya da olmasın halılar, lekelenmeye en müsait eşyalar olmaktadır. Özenle seçip aldığınız halınıza dökülen çay, kahve, yemek vb. moralinizin bozulmasına neden olabilir.

Halı lekeleriyle savaşmada en önemli faktör lekeye mümkün olduğunca çabuk müdahale etmektir.

Halıda bulunan yünler, dökülen sıvıların hızlı bir şekilde emilmesine neden olur. Ne kadar hızlı olursanız lekeden de o kadar etkili bir şekilde kurtulmuş olursunuz.

Halıdaki lekelerle uğraşırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise lekeleri çok fazla ovmamaktır.

Ovarak temizlediğinizde lekenin halıya daha çok işlemesine neden olursunuz. Panikle lekeye saldırmak faydadan çok zarar getirebilir. Bu panik anında eliniz hemen kimyasal ürünlere gidebilir ancak bu da yanlış bir uygulamadır.

Kimyasallar halınızı yıpratmaktan başka işe yaramayacaktır. Görüldüğü üzere halıdaki lekeleri çıkarmak için doğru kararları hızlı bir şekilde almak gerekiyor.

Halı temizliğinde lekenin dışarıdan merkeze doğru temizlenmesi gerekmektedir. Bu hareket sayesinde lekenin dağılmasını önleyebilirsiniz.

Halı şampuanlarını kullanıyorsanız sadece köpük kısmını kullanın. Şampuan ve su kirli bir görünüme neden olabiliyor. Halı kuruduktan sonra hala lekeli bir görünüm varsa aynı adımları tekrar uygulamanız gerekmektedir.

Leke çıkarmada lekenin türüne göre temizlik ürünleri seçmelisiniz. Aksi takdirde uğraşlarınız sonuç vermeyebilir.

Alkol ve içki lekelerinde halı şampuanı kullanabilirsiniz. Sonrasında beyaz ispirto kullanarak tampon yapınız.

Tentürdiyot lekelerinde saf amonyak ile tampon hareketlerle lekeye müdahale edin.

Su lekelerini çıkarmak için emici bir bez ile fazla suyu halıdan alın. Sonrasında halı şampuanı veya beyaz ispirto ile tampon yapınız.

En çok karşılaşılan lekelerden olan çay, kahve lekeleri için halı şampuanı çözüm olmadıysa beyaz ispirto ile tampon yapmayı deneyin.

Çamur lekelerinde ise çamurun iyice kurumasını bekleyin ve sonrasında elektrik süpürgesi ile süpürün.

Kan lekelerinde sıcak sudan uzak durulmalıdır. Soğuk su ile tampon yapıp halı şampuanı ile yıkayınız. İz kalırsa %5 oranında amonyaklı su kullanabilirsiniz.

Mürekkep lekeleri için kurutma kağıdı ile iyice kurutun. %30 oranında beyaz ispirto içeren su karışımı kullanarak lekeye tampon yapın. Halı şampuanı ile şampuanlayın. Saf limon suyu da iyi bir sonuç verecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.