Netteki Blog

Gusül abdesti nasıl alınır? Kısaca maddeler halinde açıklaması

28.02.2023
430
Gusül abdesti nasıl alınır? Kısaca maddeler halinde açıklaması

Gusül abdesti insanın mundar olması halinde alınır. İslam dini kişinin ruh ve beden olarak mümkün mertebe temiz olmasını emreder. Şia veya Sünni tüm Müslümanların cinsellik gibi bazı durumlardan sonra temizlenip tekrar ibadet edebilir duruma gelmek için gusül abdesti alması farzdır.

Gusül Abdestleri Nelerdir?
Cenabet guslü, hayır guslü, meyyit guslü… Gibi birçok gusül türü vardır. Tüm bu gusüllerin alıcısı aynı olup sadece en başında hangi gusül ise adı ile niyet ekmek gerekir.

Gusül Nasıl Alınır? Maddeler halinde kısaca Açıkladık:
1. öncelikle vücut normal bir banyo yapılarak temizlenir.
2.Niyet edilir ve eller dirseklerle beraber yıkanır.
3. üç kere ağza şu alınır, üç kere buruna şu alınır ve kulaklar temizlenir.
4. Kafadan aşağı 3 defa şu dökülür daha sonra sağ omuzda üç defa su dökülür ve sonra sol omuzdan aşağı üç defa su dökülerek uygun dualar edilir ve gusül abdesti tamamlanır.

Gusül abdesti alınırken tırnakta veya vücudun herhangi bir yerinde iğne ucu kadar bile tabaka kaplayan boya veya cisim olmamalıdır. Aksi halde gusül abdesti alınmış sayılmaz.

Gusül Abdesti İle Namaz Kılınır Mı?
Gusül abdestleri içerişinden sadece cenabet guslü ile namaz kılınabileceği İmam Caferi Sadık Hazretlerinden günümüze kadar bir bilgi olarak gelmiştir. Fakat diğer hiçbir gusül abdesti ile namaz kılınamayacağı, namaz için normal bir namaz abdesti alınması gerektiği vurgulanmıştır. Gusül abdesti hükmü vaciptir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.