Netteki Blog

Günümüzde Hangi Takvimi Kullanıyoruz

28.02.2023
460
Günümüzde Hangi Takvimi Kullanıyoruz

Geçmişten bu günlere kadar pek çok takvim tasarlanmış ve kullanılmıştır. Takvimler günlerin belirlenmesi ya da ticaret gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.

Bu nedenle takvim seçimi oldukça önemlidir. Günümüze kadar takvimlerin sürekli değişmesinin nedeni budur. Bu takvimler arasında en az hata payı olan ve en kullanışlı olan takvim Miladi takvimdir.

Miladi takvim ülkemizde 1926 yılından beri kullanılmaktadır. Güneş yılını esas alan takvimin temeli Mısırlılara dayanmaktadır.

İyon ve Yunan kanalları ile batıya geçen takvim, Romalılara kadar ulaşmıştır. Sezar zamanında geliştirildiği bilinmektedir. O dönemdeki ismi ise Julyen takvimidir.

Yeniçağda, Papa XII. Gregor tarafından tekrar düzenlenen takvim uzun bir süre Gregoryan takvimi olarak kullanılmıştır.

Son düzenlemelerden itibaren herhangi bir değişiklik yapılmayan miladi takvim günümüze kadar ulaşmıştır.

Miladi takvim hazırlanırken, dünyanın güneş etrafındaki dönüşü baz alınmaktadır. Dünya 1 yılı 365 gün 6 saatte tamamladığı için miladi takvimin de böyle olduğunu söyleyebiliriz. 1 yıl ise 12 ay ve 4 mevsimden oluşmaktadır.

Dünyanın kendi etrafında dönmesi ise 24 saat olduğu için 1 gün 24 saat olarak alınmaktadır. Takvimin başlangıç noktası Hz. İsa’nın doğumu kabul edilmektedir.

Günümüzde bütün devletler Miladi takvimi kabul etmektedir bunun sebebi iste sapma payının en az olduğu takvim olmasıdır. Sapma olarak 4 yılda bir Şubat ayının 28 yerine 29 çekmesini örnek gösterebiliriz.

İslam dünyasının bilindiği gibi dini takvimi Hicri takvimdir. Bu takvim günümüzde hala kullanılmaktadır ve özel günler bu takvim sayesinde hesap edilmektedir.

Özel günler, Hicri ve Miladi takvim arasındaki zaman farklı hesaplanarak bulunmaktadır. Daha sonra da Miladi takvim üzerinden belirlenen gün seçilmektedir. Dini bayramlar, mübarek günler ve dini açıdan özel olan günler bahsettiğimiz şekilde hesaplanıp belirlenmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.