Netteki Blog

Farabi Kimdir Kısaca Biyografisi Ve Özeti

28.02.2023
354
Farabi Kimdir Kısaca Biyografisi Ve Özeti

Farabi İslam’ın  Altın Çağı denilen dönem olan 8 ve 13. Yüzyıllar arasında yaşamış bir alimdir, bilim adamıdır. Farabi’nin uğraştığı ilimler saymakla bitmez.

Gökbilimle, fizikle, mantık ve müzikle uğraşmıştır. Orta Çağ İslam bilginleri arasında Aristo’dan sonra ikinci usta olarak kabul edilir.

Hatta Aristo’nun 6 ciltlik mantık kitabı Organon’un ayrıntılı çevirisini ve açıklamalarını insanların daha iyi anlayabilmeleri için yazmış, üstüne de kitaba iki bölüm daha ekleyerek 8 bölüme çıkarmıştır.

Farabi mantıkla, İslam felsefesiyle ilgili önemli çalışmalar yapmıştır. Günümüzde hala felsefe alanıyla uğraşan isimlerin eserlerini inceleyip yargıya varmaya çalıştığı bir isimdir.

Yaklaşık 150’ye yakın sayıda eseri bulunan Farabi, Metafizikle ve Doğa Felsefesiyle de ilgilenen büyük bir beyindir.

Kökeni konusunda birçok varsayım olan Farabi’nin nereli olduğu ya da köklerinin neresi olduğu yönündeki iddiaların geneline göre Farabi Türk ya da Fars kökenlidir. İslam Felsefesi içinde Aristoculuğun olduğu görüşünü savunan Meşşailik ekolünün ikinci kurucusudur.

Tüm dünya tarafından mantık eserleri konusundaki araştırmalara başlanmadan önce Farabi’nin eserlerinin incelenmesi gerektiği düşünülür.

Onun eserleri düşüncenin saf ve temiz halde olduğu ve anlaşılabilir cümlelerden oluşur. Hem Aristo’ya olan hayranlığı hem de kendi bilgeliğiyle Farabi hem İslam Dünyası için hem de dünya için oldukça önemli bir filozoftor.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti lise ders kitaplarında Farabi’nin eserlerine de yer verilir ve düşünceleri anlatılmaya çalışılır.

Varlık felsefesi ve İslam felsefesinin en önemli imsilerinden biri olan Farabi’yi daha iyi anlayabilmek için Farabi eserleri dışında Aristo eserleri de okuyabilir ve konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Farabi’den sonra gelmiş isimlerin en ünlüsü olan İbn-i Rüşd Farabi’yi mantık ve siyaset konusunda bir ekol olarak gördüğünü söylemiş ve onun düşüncelerine ne kadar önem verdiğini açıkça belirtmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.