Netteki Blog

Eski Binayı güçlendirmek İçin Ne Yapılmalı

28.02.2023
260
Eski Binayı güçlendirmek İçin Ne Yapılmalı

Eski binalar için kentsel dönüşüm tek seçenek değildir. Uygun yapılarda güçlendirme çalışması yapılması binanın risk faktörlerinden kurtarıyor. Güçlendirme maliyeti olarak daire başına 50-80 bin lira arasında değişiyor. Çalışmalar kısa sürede en fazla 4 ayda tamamlanmış oluyor.

– Bina güçlendirmesi yaptıracak kişiler öncesinde güçlendirme firmalarıyla iletişime geçilmesi gerekmektedir.

– Anlaşılan güçlendirme firması ilk olarak binaya gelip inceleme yapılacaklardır. İnceleme sonunda ön güçlendirme projesi çıkaracaklardır.

– Teknik test yapıldıktan sonra binanın güçlendirmeye uygun olup olmadığı tespit edilmiş oluyor ve olumlu olduktan sonra güçlendirme işlemine başlanmış olunuyor.

– Riskli yapılarda güçlendirme alternatifi pas geçildiğini söyleyen uzmanlar vatandaşların güçlendirme yapılma ihtimalini bilmediğini belirtiyor.

– Güçlendirme için öncesinde binaya araştırma yaptıklarını belirten uzmanlar 5 katlı bina için daire başı ortalama 50-80 bin lira olduğunu söylemektedirler. Bazı binalarda ise evlerin boşaltılmasına gerek olmadığı belirtiliyor.

2012 yılında çıkan kanunda ‘6306 salıyı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’ bilinen adıyla kentsel dönüşüm yasası son yıllarda etki göstermeye başladı.

Başta büyük şehirler olmak üzere birçok ilde ki binalar yıkılmaya ve yenileri yapılmaya başlandı. Riskli evlerde oturan vatandaşlar müteahhitle anlaşmayla evlerini yeniletiyorlar.

Binaları yeniletmek isteyen vatandaşların aklına ilk gelen kentsel dönüşüm olarak evlerini yıktırıp yeniden yaptırmak oysa ki uygun yapıların güçlendirme yapılıp hem daha kısa sürede hem de maliyet olarak daha avantajlı olduğu uzmanlar tarafından dikkat çekiliyor.

Eski bina güçlendirme yapılmasında vatandaşın payına düşen metrekarede evler küçülmemiş oluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.