Netteki Blog

Doktorluk Mesleği Hakkında Kısa Ve Öz Bilgi

28.02.2023
543
Doktorluk Mesleği Hakkında Kısa Ve Öz Bilgi

Neredeyse 1000 yıldan beri kullanılan doktor kelimesi aslında Latince kökenine indiğimiz zaman öğretmen anlamına gelmektedir.

Daha sonrasında üniversite kurumlarının ilk kez kurulmaya başladığı yıllardan itibaren de akademik ünvan olarak doktor kelimesi önem kazanmıştır.

Günümüzde tıp doktoru olarak değişen kelime anlamına sahip olsa da doktorluğun dünyanın en zor mesleklerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

İnsan sağlığını korumak gibi oldukça önemli ve hayati görevi olan doktorlar, çoğu zaman stres altında, anlık kararlarla insanların yaşamlarına dokunmaktadır.

Genel anlamda görevlerine bakacak olursak hastanın şikayetlerini öğrenen doktor öncelikle hastaya tanı koymakla yükümlüdür. Bunun için de genelde steteskop kullanır ve tansiyonuna bakarak tüm değerlerini öğrenir.

Ayrıca doktorlar bebek ve çocukların da sağlığından sorumlu olduğundan gerekli olan aşılarını ve denetimlerini yapmalıdır. Tanı koyduğu hastalığa göre özel testler ve röntgenler de doktorun yapması gereken işlemler arasına girmektedir.

Hastalarına reçete yazan doktorlar onlara ilaç tavsiyesinde de bulunmalıdır. Aile planlamasını yapar ve bunla ilgili sorumlulukları üstlenir.

Eğer doktor olmak istiyorsanız bunun için lise eğitiminin ardından üniversitelerin Tıp fakültelerini tercih etmelisiniz.

Tıp fakültelerinin süresi 6 senedir. Mezun olduğunuz zaman doktor olmak için ilk adımı atmış oluyorsunuz. Pratisyen hekim, mesleğe ilk başlanılan aşamadır ve her doktor devlete hizmet etmek zorunda olduğu için, devletin belirlediği bir yere atanacaktır.

Devlet hizmetini tamamlayan pratisyen hekim meslek hayatını istediği başka bir yerde devam ettirebilir.

Ayrıca tıp okuyanların önünde geçmeleri gereken bazı zorlu sınavlar da olmaktadır.

Üniversitede hazırlık okuyorsanız eğitim süresinin 6 değil 7 yıla çıkacağını bilmelisiniz. Geniş bir meslek tanımı olduğu için her doktor kendisine bir uzmanlık alanı belirleyerek mesleğe devam eder.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.