Netteki Blog

Dilin yozlaşması ile ilgili kompozisyon çalışması örneği

28.02.2023
1.629
Dilin yozlaşması ile ilgili kompozisyon çalışması örneği

Dil Neden ve Nasıl Yozlaşır
Dillerin yozlaşması, çoğu zaman hiçbir şekilde şaşılmaması gereken ve bir o kadar da doğal sürecin bir sonucu olarak gösterilebiliyor.

Özellikle de çok fazla farklı insan topluluğunun bir arada yaşadığı durumlarda her kültür baskın olmak isteyecektir. Bu mücadelenin hem dil, hem din hem de kültürlerde tamamen genele hitap edebilecek sonuçları olabiliyor.

Öncelikle bölgede yıllardır hakimiyetini sürdürmüş ve çoğunluğu oluşturan kesimin dilleri tam olarak kullanılacaktır. Daha sonra ise bölge halklarıyla ve ülkelerle ticaret, alışveriş, evlilikler ve anlaşmalarla birlikte hem olumlu hem olumsuz sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

Bunlarla birlikte de halklar arasındaki kelimeler zaman içerisinde birbirine benzer olabildiği için dillerin gelişim süreci de başarıya ulaşabiliyor.

Yozlaşma ise tamamen genel yapının bozulması ve daha önce bulunmamasına ve hiçbir anlamının bulunmamasına rağmen, farklı kelimeler türetmek olarak tanımlanabilir.

Dilin Kötüye Kullanımı ve Yozlaşma

Türkiye’de son yıllarda yozlaşmanın en net örneğinin öğrenciler arasında ve sosyal medyada yapılan yorumlarda, paylaşımlarda görülebiliyor olması da genel sonucu ortaya koymaktadır.

Tamamen milyonlarca insanı etkisi altına almasa da, sosyal medya gibi platformlardaki kısaltmalar, anlamı olmayan kelimeler ve doğrusu bulunurken farklı halinin kullanıldığı kelimeler bulunulabiliyor.

Bunların her biri yozlaşmanın sürdürülmesine ve insanların dilini doğru kullanmak yerine, zamanla daha farklı versiyonların kullanımına zemin hazırlaması sıradandır.

İngilizce, Arapça, Almanya, Fransızca ve Orta Asya dillerinde kullanılan kelimelerin Türkçe bünyesinde bulunması son derece normaldir.

Zaman içerisinde çeşitli kültürlerle dost veya düşman olunarak etkileşim halinde bulunulmuş ve toplumlar da birbirlerine bir şekilde de olsa alışmışlardır.

Dilimizdeki binlerce kelimenin farklı lisanlardan alınma olması da dikkatlerden kaçmaması gereken durumların başında geliyor.

Her birinin Türkçe karşılığının bulunması, kullanmak isteyenlerin de araştırmasına zemin hazırlayacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.