Netteki Blog

Deprem Haftası İle İlgili Yazı

28.02.2023
475
Deprem Haftası İle İlgili Yazı

Depremle Yaşamanın Yolları Nelerdir?
01-07 Mart tarihleri Deprem Haftası olarak belirlenmiştir. Dünyanın en etkin deprem kuşaklarının birinin üzerinde olan ülkemizde vatandaşların depreme karşı bilinçlendirilmesi amaçlanır.

Depreme karşı hazırlıklı olmak, depremden korunma yollarının anlatılması ve toplumda afete hazırlık bilinci aşılanması amaçlanır.

Her bireyin deprem tehlikesine karşı mutlaka bilinçli olması gerekir. Deprem gerçeğini bilen ve depremle yaşamayı öğrenen toplumlar yapılarının sağlam yapılmasına da özen gösterir.

Depremin ne zaman meydana geleceğini tahmin etmek mümkün değildir. Deprem esnasında nerede ve ne şekilde olacağımızı bilemediğimiz için en kötü durumlara karşı hazırlıklı olmak gerekir.

Deprem Haftasının amacı da okullarda öğrencilere deprem ile ilgili bilgiler uygulamalı olarak verilmelidir. Deprem esnasında neler yapılması gerektiğinden, yaşadığımız mekanın depreme dayanıklılığı, deprem çantası hazırlığı hakkında bilgilerin verilmesi ve çocukların eğitilmesi önemlidir.

Deprem, insanın hareketsiz olarak kabul ettiği yeryüzünün harekete geçerek güvenle ayak bastığı toprağın oynayarak üzerindeki yapılara zarar vererek can kaybına yol açabilen doğa olayı olarak kabul edilir.

Deprem bölgesi haritasına göre yurdumuzun % 92 alanı deprem bölgesi olarak belirlenmiş ve nüfusun % 95’i deprem tehlikesi altındadır. Deprem yer altında fay olarak adlandırılan kırıklar üzerinde biriken biçim değiştirme enerjisinin aniden boşalması sonucunda meydana gelir.

Yer değiştirme hareketinin neden olduğu karmaşık elastik dalga hareketi sonucu depremin büyüklüğü ile doğru orantılı olur. Sığ depremlerde belli bir büyüklük yaşandığında fay ile ilgili kırıklar yeryüzünden görülebilir.

Her depremin büyüklüğü ve şiddeti aynı değildir ve verdiği zararlarda farklı şekilde olur. Binaların dayanabilecekleri deprem büyüklüğü de mevcuttur.

Şehrinde deprem geçmişi olanların olası yeni depremlere karşı hazırlıklı olması gerektiği de unutulmamalıdır. Deprem Haftası süresince verilen eğitim de deprem esmasında nasıl davranılması gerektiği anlatılmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.