Netteki Blog

Demiryolları Haftası İle İlgili Yazı

28.02.2023
318
Demiryolları Haftası İle İlgili Yazı

Demiryollarının Tarihi ve Ülkemiz İçin Önemi
Demiryolu ülkemiz için önemli ulaşım araçlarının arasındadır. Okullarda her yıl Eylül ayının son haftasında Demiryolları Haftası kutlanır. Demiryolunun ne kadar önemli olduğu vurgulanır ve öğrenciler bilinçlendirilir.

Ülkemizde ilk demiryolu Sultan Abdülmecit zamanında 1856 yılında İngiliz şirketi tarafından İzmir Aydın arasında 130 km olarak yapılır.

Türk Demiryolları ise 1923 ve 1940 yılları arasında gelişim çağı yaşar. 1923 yılında sadece 4559 km olan demiryolu 1940 yılına kadar olan dönem içinde yapılan çalışmalarla 8637 kilometreye ulaşır. 1940 ve 1950 yıllarında durgunluk dönemi yaşayan Demiryolları inşaatında 1950 yılından günümüze kadar sadece 1871 km yeni yol yapılmıştır.

Dünya genelinde demiryolu önemi her geçen gün daha da artmıştır. Teknik üstünlüğü daha fazla olan demiryollarıyla taşımacılık son yıllarda bütün dünya ülkelerinde yeniden keşfedilmeye başlanmış ve yapılandırılmaya çalışılmaktadır.

Demir yollarında son yıllarda Yüksek Hızlı Tren yolcu taşımacılığı seferleri başlamıştır. Saatler süren yolculuklar daha kısa ve hızlı şekilde gerçekleşmektedir. Şehirler arası mesafe kısaltılmış ve ulaşım kolaylığı sayesinde zamandan kazanılmıştır.

Türkiye’de demiryolları ve hızlı tren hamlesinin başlatılmış olması devlet politikası olarak çok önem taşımakta ve devlet bu konuya hız vermektedir.

Yüksek Hızlı trenler enerji tasarrufu sağlar. Benzin ve diğer yakıtların çok daha pahalı olması, maliyetler arasında büyük fark oluşu demiryolu taşımacılığının ne denli ekonomik olduğunu ortaya koyar.

Karayolu taşımacılığında akaryakıt tüketiminde dışa bağımlı ülke olmamız sebebiyle bir yılda tüketilen akaryakıt bedeli döviz olarak çok maliyete sebep olmaktadır.

Halkı fakirleştiren yakıt tüketimini azaltan tren taşımacılığı daha da geliştirilerek maliyeti azaltmak ve halkın daha çabuk ulaşmasını sağlamak devletimizin temel görevi haline gelmiştir. Medeniyetin ve refahın temel kaynağı demiryollarından geçer.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.