Netteki Blog

Çevre kirliliği ile ilgili kompozisyon

28.02.2023
398
Çevre kirliliği ile ilgili kompozisyon

Yaşadığımız doğal ortamın insan eliyle bozulmasına kısaca çevre kirliliği deniliyor. Ekosistemi bozan ve doğanın dengesini alt üst eden bazı eylemler bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde yapılıyor.

Çevreyi oluşturan temel unsurlar üzerinde yaptığımız bu tahribattan dolayı, git gide bozulan doğal ortam sadece hayvanlara ve bitkilere değil, insanlara da zarar veriyor.

Çevre kirliliğini bazı alt başlıklar halinde inceleyebiliriz. Bunların başında toprak kirliliği geliyor. Toprağın kirlenmesi de bizim kullandığımız bazı kimyasal maddelerden ve çöplerden kaynaklanıyor.

Toprağa karışan asitli sular bitkilere ve buradan havaya da zarar verebiliyor. Radyoaktif maddeler, gübrelerin içerisinde bulunan kimyasallar, çöpler ve daha sayabileceğimiz bir çok unsur toprak kirlenmesine neden oluyor.

Hava kirliliği sayacağımız ikinci önemli çevre kirliliği başlıklarından. Tüm kirleticilerin su buharı şeklinde havaya yükselmesi sonucu hava kirliliği oluyor.

Fabrikalardan çıkan toz bulutlarından kullandığımız deodorantlara kadar en küçük etken bile havayı kirletebiliyor. Ayrıca ülkelerin hava kirliliği sınırı olduğunu söyleyebiliriz.

İstenmeyen maddelerin suya karışmasıyla da su kirliliği oluşuyor. Termik santraller, kimyasal ilaçlar, tarımsal sanayi atık suları dolaylı ve doğrudan suyu kirleterek canlılara zarar verebiliyor. Ambalaj atıkları da çevrede görüntü kirliliğine sebep oluyor.

Plastikler ve poşetler, geri dönüşümü zor olduğu için atık kirliliğine neden oluyor. Gürültü kirliliği ya da diğer bir deyişle ses kirliliği de insan yaşamını olumsuz şekilde etkileyebilecek çevre kirliliklerinden biri diyebiliriz.

Motorlu taşıtların gürültüsü, eğlence yerlerinin, sokakların ve inşaatların gürültüsü verebileceğimiz örneklerdendir.

Son olarak sayabileceğimiz çevre kirliliği çeşitleri radyoaktif kirlenme ve ışık kirliliğidir. Önemli olan çevre kirliliğine karşı duyarlı ve bilinçli olmak, mümkün olduğu kadar yaşadığımız ekosisteme zarar vermeden hayatta kalmaya çalışmaktır diyebiliriz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.