Netteki Blog

Çarpık Bacaklı Muhabbet Kuşu Tedavisi

28.02.2023
524
Çarpık Bacaklı Muhabbet Kuşu Tedavisi

Çarpık bacaklılık durumu kuşlarda doğuştan gelen bir durumdur. Bunun nedenleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Muhabbet Kuşların Çarpık Bacak Nedenleri

İnsanlarda olduğu gibi kuşlarda da bacakları ile ilgili sakatlıklar söz konusu olabilmektedir. Sonradan olabilecek bazı sakatlıkların dışında çarpık bacaklı olma durumu doğuştan gelen bir özellik olmaktadır.

Çarpık bacaklı yavruların erken tedavi edilmemesi durumunda ise hasar kalıcı olmakta ve bu durum kuşun yaşamı boyunca bazı hareketleri ve durumları yapamaması anlamına gelmektedir.

Mesela ömür boyu çarpık bacaklı olan kuşlar tünekte duramamaktadırlar. Bunu yanı sıra yerden yemlerini yemek ve sularını içmek zorunda kalmaktadırlar.

Bacaklarından dolayı suluk ve yemliklerde durmaları söz konusu değildir. Kuşların en etkilendikleri noktalardan biri ise çiftleşmedir. Çarpık bacaklı kuşların çiftleşmesi mümkün olmamaktadır.

Çarpık bacaklı olma nedeni olarak yuva gösterilmektedir. Kuşların yumurtalarını bırakmaları için yapılan yuvanın zeminin düz ve sert olması annenin yumurtanın üstüne yattığında baskı uygulaması ve yavru kuşların yumurta içindeyken bu baskı sonucunda ayaklarının ayrılmasına neden olduğu belirtilmektedir. Bir diğer neden ise yuva içerisinde talaş olmaması olarak gösterilmektedir.

Çarpık Bacaklı Kuşların Tedavi Edilmesi

Çarpık bacaklı kuşların olmasını engellemek için ilk yapılması gereken yuva içerisinde önlem almaktır.

Yuvaya talaş konulması ve anne kuşun rahatına yumurtaların zarar görmeyecek şekilde dizayn edilmesi kuşların doğuştan gelen bu durumla karşılaşmaması için yeterli adımlar olacaktır.

Çarpık bacaklı doğmuş olan kuşların tedavi edilmesinde ise yapılması gereken yöntemler şunlardır;

• Bandajlama; elektrik işleri için kullanılan sadece kendine yapışan bantlardan ya da daha sağlıklı olması için veterinerlerden hayvan bandaj bantlarından alarak çok sıkmamak kaydıyla bacağı bandajlamalısınız.

Her gün 2 ya da 3 kez düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Kuşun bacağında şişme ya da morarma durumu söz konusu olduğunda bandaj çıkarılarak ertesi gün tekrar yapılmalıdır.

• Sünger sarma; kuşun bacağına temiz olan süngeri düzgün ve kontrollü bir şekilde sarıyorsunuz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.