Netteki Blog

Çanakkale ile ilgili kompozisyon

28.02.2023
252
Çanakkale ile ilgili kompozisyon

Çanakkale, bir destan olarak karşımıza çıkmakta ve hiçbir zaman unutamayacağımız destanlarıyla birlikte bize savaşın ne kadar kötü olabileceğini yansıtmaktadır.

Milli onurumuz ve gururumuz olarak ülkenin batı yakasında kendine yer edinen Çanakkale’nin savaşa ev sahipliği yapmasıyla birlikte binlerce insan da hayatlarından vazgeçmiştir. Sadece Türkiye’de değil, dünyanın öbür tarafı olarak tanımlanan diyarlardan gelen insanlar da ne için savaştıklarını bilmeden ölüme gönderilmişlerdir.

Ülkelerin yapmış oldukları anlaşmalar, zorluk çeken Rusya’nın yardım çığlıkları ve boğazdan geçit vermeyeceğini belirten topçuların sesleri birbirlerine karışmıştır.

Çanakkale, her zaman için savaşın en önemli, en kanlı ve en acımasız olduğu kahramanlık diyarı olarak adlandırılabilecektir.

Halkın yaşamış olduğu zorluğun en net şekilde Çanakkale cephesinin yollarında görülebiliyor olması, her zaman için birlik olunmasının önemini gözler önüne sermektedir.

Verilebilecek kararlarla birlikte hem zorluklarla karşılaşılsa dahi vazgeçilmemesi gerekeceği, hem de ülkenin kaderinin tek bir siperden bile oluşabileceği vurgulanmıştır.

Dünya genelinde yaşanan en önemli anlardan birine sahne olan boğazda, yıllardır denizcilikle övünen ve başarısını kanıtlamış olan milletlerle karşılaşılmıştır.

Bunların teker teker batırılması dile kolay olsa da, Dünya savaşının gidişatını da oldukça önemli ölçüde etkilemiştir.

Yapılan çıkarmalar, siper kazılarak yapılan savaşlar, binlerce kişinin bindirildiği gemilerin boğazdan geçmek istemesi dikkatlerden kaçmamalıdır. Birinci Dünya Savaşı bünyesinde en şiddetli çatışmaların Avrupa’da olduğu düşünülebilir.

Almanya ve Avusturya – Macaristan’ın dört bir yanındaki savaşların Osmanlı İmparatorluğu bünyesine de sıçraması savaşı şiddetlendirmiştir.

Zaten dört bir yanda cephesi bulunan imparatorluğun zaman içerisinde çok fazla şehit veriyor olması, verilecek kararların önemini ortaya koymaktadır.

Parmağının koptuğunu fark etmeyen askerler, öleceğini bile bile göğüs göğüse savaşmak için siperinden fırlayanlar da bu savaşın ne kadar önemli olduğunu hiçbir zaman unutturmayacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.