Netteki Blog

akraba evliliği sakıncaları nelerdir kısaca

28.02.2023
364
akraba evliliği sakıncaları nelerdir kısaca

   Akraba evliliği aynı soydan gelen kişilerin evlenmesine denir. Doğacak çocukların sağlıkları açısından oldukça tehlikeli ve tavsiye edilmeyen bir durumdur.

Anne soyundan ya da baba soyundan fark etmeden akrabalarla evlenmek hastalıklı çocukların doğmasına sebep olur.

Kuzenlerle evlenmeye birinci dereceden akraba evliliği, torun çocuklarının evlenmesine ise ikinci dereceden akraba evliliği denir.

Her akraba evliliğinden doğan çocuk sağlık problemleri ile doğmasa da akraba evliliğinden doğmuş veya doğacak çocukların hastalıklı olma ihtimalleri iki kat daha fazladır.

Anne ve babadan alınan genlerle yaşam duvarımız örülür. Gen hücre kromozomunun kısımlarıdır. Yani genler kromozomlarla birlikte çoğalır ve yeni hücrelerle geçiş yaparlar.

Bir anneden bir babadan alınan genlerden bazen biri bozuk olur ve yüzde elli olasılıkla bu bozuk olan gen çocuğa geçer.

Akraba evliliklerinde ise gende bir bozukluk varsa hem annede hem de babada olacağı için bir çocuğun hasta doğmasının olasılığı bu şekilde iki katına çıkmaktadır.

Akraba evliliklerinden doğacak olan çocukların yaşadıkları hastalıklar arasında kan hastalıkları, zeka geriliği, kalp ve şeker hastalıkları, göz hastalıkları, kulaklarda işitme kaybı ve kulak hastalıkları, vücut yapısındaki bozukluklar gibi birçok hastalık bulunur.

Peki akraba evliliği yapan herkesin çocukları sağlıksız mı olur? Ya da doğacak olan her çocuk sağlıksız mı olur? Akraba evliliklerinin onaylanmamasının sebebi doğacak olan çocukların hastalık taşıma riskinin diğer evliliklerin çocuklarına oranla yüzde elli daha fazla olmasıdır.

Yani hastalık ihtimalinin daha da artmasından bahsedilir. Yani sadece diğer evliliklere oranla artan bir risk söz konusudur.

Ve akraba evliliği yapmış bir çiftin hasta bir çocuğu olmuşsa diğer çocuğu da kesinlikle hasta olur denilemez. Ya da bir çocukları sağlıklı doğduysa bir sonraki çocuklarının da sağlıklı doğacağının garantisi verilemez.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.