Netteki Blog

Ağaçların Faydaları Maddeler Halinde

28.02.2023
292
Ağaçların Faydaları Maddeler Halinde

Hemen hepimizin ağaçların gerekliliği hakkında hem fikir olduğu doğrudur. Ancak ağaçlar hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Ya da birisi size ağaçlardan bahsetse ne kadar anlatabilirsiniz? Ağaçların kuşkusuz sayısız denecek kadar çok faydası var.

Ancak bunlardan bazılarını hiç fark edemiyoruz. Dünya üzerindeki hayatın, özellikle kara canlıları için hayatın kaynağı ağaçtır. İşte, sayısız faydalarından bazıları…

Öncelikle güneş ışığını fotosentez denilen bir özelliği ile tüm bitkiler oksijene dönüştürür. Ayrıca bu reaksiyon sırasında enerji de depolarlar. Ağaçlar bunu yapraklarıyla yapar.

Fotosentez sırasında açığa çıkan oksijeni tüm canlılar yaşamak için kullanır. Oksijen ile besinleri parçalarlar ve karbondioksit gazı ile enerji açığa çıkar. Açığa çıkan bu enerjiyle tüm canlılar yaşamlarını sürdürür.

Fotosentez sırasında yapraklarda besin depolanır. Selüloz olarak depolan bu besinleri ot obur canlılar yer. Böylece doğada enerji döngüsü de başlamış olur.

Selüloz ise ot obur canlılar için besin kaynağı olmasının yanında hepimizin çok kullandığı kâğıt yapımında kullanılır.

Ayrıca ağaçlar, sera gazlarının etkisini azaltır ve böylece daha az fırtına gibi doğal afetler olur.

Yağmurun ve rüzgârın hızını keserler. Böylece sert fırtınalar ve sel baskınlarını önlerler.

Kökleriyle toprağı tuttukları için erozyonu önlerler.

Yağmur bulutlarını çekerler, bu da kuraklığı engeller.

Ormanlar, insanlardan en küçük canlılara kadar mesela kuşların ve böcekler dahil olmak üzere her canlıya ev sahipliği yaparlar.

Çok eski zamanlarda büyük ormanların varlığı günümüzde kömür gibi doğal enerji kaynaklarına neden olduğu için ağaçlar çok eski zamanlarda bile insanlara hizmet etmiştir.

Ayrıca kereste gibi ahşap eşyaların yapımında kullanılırlar. Böylece faklı sanayi kollarında ekonomik değere sahiptir ve insanlara iş kolu oluştururlar.

4 dönümlük bir orman yaklaşık 20 kişiye bir yıl yetecek kadar oksijen üretir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.